У Миколаєві планують створити ще 10 укриттів у школах завдяки субвенціям з державного бюджету

ФОТО: Соцмережі

Депутати Миколаївської ОВА підтримали всі отримані проєктні заявки щодо облаштування укриттів в школах області та надіслали усі пропозиції Міністерству освіти і науки України.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної державної адміністрації.

Миколаївська обласна військова адміністрація розглянула подані сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями в кабінеті облвійськадміністрації екосистеми DREAM проєктні заявки на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

На це будуть виділяти субвенції з державного бюджету. Ці субвенції затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2023 року № 419 "Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти".

Перелік проєктів, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, реставрацією та капітальним ремонтом захисних споруд цивільного захисту у закладах загальної середньої освіти Миколаївська ОВА подала на розгляд Міністерству освіти і науки України.

Наразі таких проєктів десять. Нові укриття планують зробити у Баштанському, Миколаївському, Вознесенському та Корабельному районах міста.

На ремонт та будівництво укриттів для закладів освіти Миколаївщини Уряд надасть 200 мільйонів гривень. Пріоритетне завдання МОН — відновити доступ до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Базова потреба — наявність укриттів у школах.

В шести областях України планують збудувати нові школи-бомбосховища, щоб діти змогли повернутися до очного навчання. Серед них Одеська та Миколаївська області. Проєкт передбачає будівництво з нуля, оскільки у деяких місцях раніше не існувало укриттів. Підземні приміщення будуть обладнані всіма необхідними безпековими умовами, включаючи антирадіаційний захист.

За словами заступника міністра освіти та науки України Михайла Винницького, за майже чотири роки дистанційного навчання через причину спочатку ковіда, а потім — війни, у нинішнього покоління школярів та студентів погіршився рівень знань та комунікаційних навичок.

Міністр вважає, що влада має створити безпечні умови навчання, щоб не втратити дітей у школах Харкова, Одеси, Миколаєва, Запоріжжя, Дніпра тощо. При цьому він зазначив, що даний проєкт коштуватиме "мільярди бюджетних коштів".

Станом на березень 2024 року у Фонді захисних споруд цивільного захисту обліковано 222 сховища та 110 найпростіших укриттів. Зафіксовані дані показують значну проблему з доступністю укриттів, яка стосується їх маркування, а також наявності пандусів, що забезпечило б доступ для маломобільних груп населення.

Wiki




Newsletter